Informatieochtenden voor nieuwe ouders

Op zoek naar een basisschool voor jullie kind? Hebben jullie de brief van de gemeente ontvangen voor jullie peuter?

Jullie zijn van harte welkom op de informatieochtend van de Berg en Bosschool speciaal voor nieuwe/toekomstige ouders die graag onze school beter willen leren kennen.

De directeur Nanda Bolt zal jullie hartelijk ontvangen en een korte presentatie geven over de school. Natuurlijk hebben jullie tijdens deze ochtend alle gelegenheid om vragen over de school te stellen. Daarna zullen jullie ook nog rondgeleid worden door de school, zodat jullie de school en de kinderen aan het werk kunnen zien.

De volgende informatieochtend is op vrijdag 15 december 2023 van 9.00-10.00 uur.  Stuur even een mailtje naar bergenbos@leerplein055.nl  als jullie van plan zijn te komen.

Dan weten we hoeveel ouders er komen. De koffie en thee staat klaar!

 

De volgende informatieochtenden zijn op: 7 februari 2024, 8 maart 2024, 17 mei 2024 en 26 juni 2014.

De Open dag voor alle basisscholen in Apeldoorn is op 3 april 2024.

 

Groep 8 fietst de school uit!

Woensdag was dan echt de laatste dag voor groep 8. Nadat ze vorige week een spetterende eindmusical op de planken hadden gebracht, namen ze vandaag echt afscheid van de school.

Voor één keer mag je dan twee rondjes door de school fietsen. Ze werden natuurlijk uitgezwaaid door alle kinderen, ouders en meesters en juffen. heel veel succes op jullie nieuwe school!

Summercamp op de Berg en Bosschool

Ook dit jaar is er de eerste week van de zomervakantie weer een Summercamp bij ons op school.

De leerzame en vooral leukste week van de zomervakantie in het Engels.

 

De gevarieerde activiteiten waarbinnen de kinderen Engels krijgen:

* Songs & Conversations

* Arts & Crafts

* Sport& Dance

* English Class

 

Summer Camp is er voor alle kinderen uit groep 1 tm groep 7.

 

Locatie: OBS Berg en Bos, Soerenseweg 105, 7313EJ Apeldoorn

Data: Maandag 10 – Vrijdag 14 juli

Tijden: 9.00 -16.00

*Pre & After care: 8.00- 17.00 optioneel

 

Junior Camp is voor kinderen die nu in groep 7 en 8 zitten.

De extra uitdaging in Engels en voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

Junior Camp is een 5-daags zomerkamp op Landgoed Rhijnauwen te Bunnik.

20 uur lessen Engels en een verder actief en creatief programma eveneens geheel in het Engels.

Voor informatie & inschrijven: www.summercamp.nl

 

Tot ziens op Summer Camp of Junior Camp

 

 

 

Project Internationalisering groep 5/6

Voor het project internationalisering hebben wij gekeken naar hoe mensen over de hele wereld wonen en bouwen. In groep 5/6 hebben we de Engelse woorden geleerd voor verschillende soorten huizen, zoals ’terraced house’, ‘detached house’, etc. Ook hebben we allemaal een woontoren gemaakt van karton door te vouwen, te knippen en te plakken. Zo konden we onze eigen straten maken!

 

Regels en afspraken zijn voor iedereen fijn. Ze zorgen voor duidelijkheid en structuur. Iedereen weet welke ruimte er is, welke kaders er zijn en wanneer die ruimte stopt.Bij ons op de Berg en bosschool hechten we hier extra waarde aan. Niet (alleen) omdat we dat fijn vinden, maar omdat het ervoor zorgt dat de leerlingen meer ruimte in hun hoofd en lijf hebben om tot leren te komen.Door duidelijkheid en structuur neem je ruis weg die het werkgeheugen extra belast.Als een kind al veel dingen te verwerken heeft, is er al minder ruimte in zijn brein om te leren.Als er daarnaast dan nog onduidelijkheden zijn, kan dat net teveel druk geven waardoor er geen ruimte meer is om ook nog nieuwe dingen te leren. . Daarnaast is zijn/haar hoofd vol met dingen die wij niet kunnen zien.Wat doen wij?We zorgen dat zoveel mogelijk zaken afgestemd zijn. Bijvoorbeeld; we werken volgens een vaste manier van instructie, we gaan op een vaste manier naar binnen, zetten de schoenen netjes in de gang, we hebben afspraken over het werken in de hal en proberen zelf zoveel mogelijk een goed voorbeeld te geven.Al deze dingen doen we niet om vervelend te zijn, maar juist om rust te creëren.En wij denken dat het werkt, want mensen die bij ons op bezoek komen noemen eigenlijk steevast dat er zoveel rust voelbaar is in de school.

Op weg naar een High Performing School

Afgelopen jaar zijn we gestart met een tweejarig traject om High Performing School te worden.

Wat betekent dat nu eigenlijk?

Eenvoudig gezegd betekent het dat onze school op weg is om een goede lerende organisatie te worden (PLG-Professionele Leer Gemeenschap)

HPS is een veranderprogramma waarin we voortdurend op zoek zijn naar verbetering en naar het beste onderwijs voor onze leerlingen. Dit doen vanuit een duidelijke visie op leren en we gebruiken de wetenschap als basis. We zijn koersvast en waaien niet mee met alle winden in onderwijsland. Op een HPS werken vakmensen die iedere dag reflecteren op wat er beter kan en twee keer per week samen werken in een leerteam. Daar zijn we voortdurend bezig om samen na te denken hoe ons onderwijs nog beter kan.

De komende tijd zullen we jullie steeds een beetje meenemen in dit proces en jullie elke keer wat meer informatie geven over waar me mee bezig zijn. Dat zal veel te lezen zijn in het bulletin, maar ook zullen we dit een thema-avond voor de ouders  houden over dit veranderprogramma.

#Kennis vergroot je wereld

Taaldorp Groep 7 & 8

Dit schooljaar zijn onze stagiaires bezig geweest met het ontwikkelen van een Taaldorp om de Engelse taalvaardigheid van onze bovenbouwleerlingen op een leuke, interactieve manier te kunnen toetsen.

Op maandag 20 juni stond het Taaldorp klaar voor alle leerlingen uit groep 7 & 8. Ze brachten een bezoek aan de dokter, aten bij een restaurant, deden boodschappen bij de supermarkt, konden naar de bioscoop en kochten een treinkaartje op het station.

Er hing een gezellige sfeer en alle leerlingen hebben heel goed hun best gedaan, ook al was het voor sommigen heel spannend! Het Taaldorp zal de aankomende jaren zeker terugkeren, waar mogelijk in samenwerking met leerlingen uit het VO.

Thema piraten en zeemeerminnen

De komende periode werken we binnen het thema piraten en zeemeerminnen. We gebruiken hier onder andere het boek ‘Woeste Willem’ van Ingrid en Dieter Schubert voor. In de klas gaan we aan het werk met activiteiten die met piraten en zeemeerminnen te maken hebben. In de bouwhoek bouwen we piratenschepen, in de huishoek kunnen we ons verkleden als echte piraten, en in de gang is een heus zeemeerminneneiland met kaptafel en verkleedkleding.

Het taalaanbod in deze periode is gefocust op letters, woorden en zinnen. Denk hierbij aan boekoriëntatie, waar gaat een boek over en verhalen voorspellen. Daarnaast worden er nieuwe letters aangeboden, de a van anker, w van water en worden er voorgaande letters herhaald.

De rekenactiviteiten die we aanbieden hebben te maken maat meetkundige begrippen zoals plaatsbepaling: onder, boven, links, rechts, hoog, laag. Daarnaast gaan we bezig met plattegronden door middel van schatkaarten.

Met Engels gaan we bezig met de woordenschat rondom de zee en leren de kinderen Engelse liedjes.

Dr. Cathery Yeh bezoekt de Berg en Bosschool

Vorige week was Dr Cathery Yeh een week in Nederland voor onder andere de rekenconferentie “Rekenen voor je leven” op Windesheim. Zij is werkzaam op de Chapman University in Los Angeles waar zij de expert op het gebied van wiskunde/rekenen i, maar ook in de didactiek ervan.

Zij heeft een inspirerende presentatie gegeven over het belang van rekentaal tijdens de lessen en dat wiskunde overal om ons heen is. Math is fun!

Vernieuwing schoolplein

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een groener, duurzamer en uitdagender schoolplein voor de Berg en Bosschool. Onder begeleiding van ontwerpster Anneke Rodenburg van Tuin & Vlinder hebben de groepen 4, 6 en 8 in workshops meegedacht en mee-ontworpen. Dit leverde vele mooie maquettes en creatieve ideeën op! Tezamen met de wensen van omwonenden, betrokken ouders en docenten vormt dit de input voor het schetsontwerp, waar nu aan gewerkt wordt.

Subsidie

Voor het duurzaam herinrichten van het schoolplein gaan we een subsidie aanvragen bij de gemeente Apeldoorn, waarmee een deel van de worden vergoed. Uitgangspunt bij de toekenning van de subsidie is dat het schoolplein uitnodigt tot bewegen, natuurlijk spelen bevordert en dat het schoolplein klimaatbestendig is. Bewezen voordelen van groene schoolpleinen zijn:

· Spelen en bewegen in een groene omgeving zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren, kinderen worden creatiever en fitter.

· Het leidt tot een beter sociaal klimaat, dus minder pesten.

· Er is meer plek voor vogels en insecten, dat versterkt de biodiversiteit.

· Met minder tegels en meer groen hebben we minder last van hitte in de zomer en droge voeten bij heftige buien.

Eind april wordt de subsidie aanvraag gedaan. In de zomervakantie vernemen wij of we daadwerkelijk de subsidie gaat ontvangen. Als de subsidie wordt toegekend, dan zal het nieuwe schoolplein in het voorjaar 2023 worden gerealiseerd.

Sponsoring

De bijdrage van de gemeente is een goede eerste stap op weg naar een nieuw schoolplein. Maar met alleen de schoolplein subsidie van de gemeente Apeldoorn zijn we er nog niet! Kwalitatief goede, veilige speeltoestellen zijn helaas ontzettend prijzig. Daarom doen we ook een beroep op u:

Wilt u ons sponsoren? U kunt een financiële bijdrage doneren via onze crowdfundng pagina:http://www.voorapeldoorn.nl/schoolpleinbergenbos

. Scan de QR-tag met uw mobiele telefoon en u wordt direct naar onze pagina geleid. Iedere bijdrage, groot of klein, is ontzettend welkom.