Herdenking luitenant Kyle Scott Smith

dinsdag 28 november 2017

Op 26 november 1944 stortte de Amerikaanse B-17 bommenwerper ´Little Guy´ neer in de kanovijver van het Boschbad. Door de bommenwerper met nog 2 bommen aan boord hier neer te laten storten zorgde de 24-jarige piloot, luitenant Kyle Scott Smith er voor dat Apeldoorn aan een enorme ramp ontkwam. Zijn bemanning was al boven Apeldoorn met parachutes uit de bommenwerper gesprongen. Kyle Scott Smith nam daarmee zijn verantwoordelijkheid als vlieger, voor zijn bemanning en de inwoners van Apeldoorn. Helaas kon hij zichzelf niet meer in veiligheid brengen en verloor hij het leven in de crash.

De Berg en Bosschool heeft het monument ter herdenking aan deze heroïsche daad geadopteerd. Dat houdt in dat groep 8 zorgt dat het monument er netjes en verzorgd bij staat en dat er elk jaar een herdenking plaats vindt. Meester Marcel heeft daarvoor contact met veteranen van het Comité Veteranendag Apeldoorn-Epe-Voorst en Kolonel Van Ingen van de Koninklijke Luchtmacht (Krans Air Operations Control Station) in Nieuwe Millengen.

Helaas zat het weer niet mee vandaag. In de stromende regen droegen Tessa, Kim, Jasmyn, Lode en Maaike prachtige gedichten voor. Meester Arnold vertelde het verhaal van Kyle Scott Smith en zijn B-17 bommenwerper ‘Little Guy’. Een trompettist van de Koninklijke Luchtmacht voerde de Last Post uit, gevolgd door een minuut stilte en het Wilhelmus.

Daarna werden er kransen gelegd van de Berg en Bosschool, de gemeente Apeldoorn, de Koninklijke Luchtmacht en het Comité Veteranendag Apeldoorn-Epe-Voorst, begeleid door Liesbeth, Philip, Eloise, Alexander, Marnix en Isabelle.

Na de herdenking konden alle genodigden in de docentenkamer opdrogen onder het genot van een kopje koffie of thee, met een koekje!

 

Meer weten? https://www.apeldoornendeoorlog.nl/monumenten-en-gedenktekens/monumentenlijst/militairen/monument-in-het-boschbad/ http://www.coda-apeldoorn.nl/fileadmin/files/pdf/cha/brochures/17_-_vliegtuigbergingen.pdf

Delen via