Nieuws uit groep 6

vrijdag 8 maart 2019

Nieuws uit groep 6

Voor de vakantie hebben we veel leuke activiteiten gehad en hard gewerkt.

Samen met groep 7 en 8 zijn we naar het Saxion in Deventer gegaan. Daar was het jaarlijks Zabuki festival. Dit jaar was het thema; Deventer 1250 jaar. Als eerste waren we te gast bij de afdeling archeologie. We kregen uitleg over oude munten. De helft van de tijd deden we daar een spelletje over oude ambachten en de andere helft mochten we onze eigen munt ontwerpen. Op de afdeling van de Pabo hebben we een katapult gemaakt. We hebben zelfs met lab-jassen aan in het laboratorium proefjes gezien en zelf van latex een stuiterbal gemaakt. Het was een hele belevenis om op zo’n grote hoge school rond te lopen!

In de klas hebben we geleerd om cijferend te vermenigvuldigen. Dit is de manier die alle ouders vast nog herkennen van hun eigen basisschooltijd. Nu hoeven we alleen nog de staartdeling te leren. Dat gaan we doen in het voorjaar.

Vlak voor de vakantie zijn de langverwachte Chromebooks geleverd. De week voor de vakantie hebben we hier al heerlijk mee gewerkt. De Chromebooks zullen steeds structureler worden ingezet. Het is nu mogelijk dat de kinderen thuis inloggen op hun eigen account en daar werken aan hun spreekbeurt of werkstuk. Hier kunnen ze tevens spelling, woordenschat en rekenen oefenen vanuit de methodes die we op school gebruiken. Vanaf deze week gaan we een periode programmeren met Scratch.

Na de vakantie zijn we met iets nieuws gestart, namelijk; Grej of the Day. De klas krijgt een raadsel aangereikt voordat ze naar huis gaan. Het is de bedoeling dat de kinderen thuis gaan nadenken over het raadsel, eventueel met hulp van ouders.  De dag erna wordt gekeken wat de kinderen hebben bedacht. Vervolgens wordt het antwoord gegeven en er een korte les over gegeven. Als ze weer thuis komen is het goed om er met de kinderen over te praten, bijvoorbeeld tijdens het eten. Zo blijft het geleerde beter beklijven. Op deze manier komen ze met veel verschillende onderwerpen in aanraking en zijn ze erg betrokken doordat van te voren over het raadsel moet worden nagedacht denken. De eerste Grej of the day “Deze grote jongen heeft alle tijd” ging over Big Ben in Londen.

Afgelopen dinsdag was het in veel Engelstalige landen Pancake Day! Tijdens de Engelse les hebben we het over deze feestdag gehad. Waarom wordt het eigenlijk gevierd? Hoe zeg je in het Engels wat je lekker vindt? En hoe vraag je aan iemand of hij/zij een pannenkoek wil eten? Een erg leuke en lekkere les, want uiteraard konden we Pancake Day niet voorbij laten gaan zonder zelf pannenkoeken te bakken en te eten.

Met vriendelijke groeten,

Madelon en Ashley