HVO in groep 5 en 6

vrijdag 9 november 2018

HVO in groep 5 en 6

Groep 5 is na de zomer gestart met HVO. Tijdens de eerste lessen hebben we elkaar beter leren kennen door te kijken naar overeenkomsten en verschillen. Het sneeuwballenspel viel in de smaak; hierbij schrijf je complimenten voor elkaar. De kinderen hebben mij geholpen om de namen goed te leren. We speelden het spel ‘Amerikaans liften’ zodat de namen vaak voorbij kwamen. Een ander grappig spel was ‘Ben ik Jan of Grietje?’ waarbij je de naam van een ander kreeg. Ook leren de kinderen meer over zichzelf, door te kijken naar je kwaliteiten. Tijdens de Kinderboekenweek hebben we gefilosofeerd over vriendschap: met wie kan je bevriend zijn? Ook speelden we ‘over de streep’ waarbij de kinderen elkaar nog beter leerden kennen. In de laatste les voor de herfstvakantie hebben we een vriendschapsladder gemaakt over wat belangrijk is voor een vriendschap.

Voor groep 6 is dit het tweede jaar dat de leerlingen HVO hebben. Nieuw is dat de groep gesplitst is zodat we nog beter met elkaar kunnen praten. Ook het verslagschrift is geïntroduceerd waarbij elke week een leerling een verslag maakt van de les. In de eerste lessen van dit schooljaar hebben de leerlingen vijf minder bekende feiten over zichzelf opgeschreven. We proberen elke les bij één kaartje te raden van wie dat kaartje is. Soms heel verrassend! Ook hebben we het over namen gehad, naar wie je vernoemd bent en wat je naam betekent. De kinderkwaliteiten zijn ingezet. We hebben elkaar weer beter leren kennen. De lessen over vriendschap zijn ook door groep 6 gedaan. Ze hebben ook nog een quiz gedaan over wat voor soort vriend je bent.

Nicolet Korenblik, docent HVO